Wat doet een calculator bouw?

Een calculator bouw berekent de kostprijs voor het bouwen van een gebouw. Daarvoor baseert hij zich op de plannen, het lastenboek, de meetstaat en allerlei bijkomende documenten die de architect bezorgde.

Brent is een halfjaar geleden gestart als calculator bij DCA:

“Na het afwerken van een leerrijke en interessante stageperiode ben ik een halfjaar geleden bij DCA begonnen als Assistent Calculator. Als (assistent) calculator werk je op korte tijd aan veel verschillende projecten die altijd verschillen van elkaar. Op deze manier blijft de job leerrijk, boeiend en interessant en is geen enkele dag hetzelfde. De combinatie van deze factoren met sfeervolle en aangename collega’s maakt het een zeer toffe werkplek.”

Maar wat doet een calculator bij DCA nu concreet? Gerlinde, hoofd calculatie bouw bij DCA, vertelt verder over de verschillende aspecten van deze minder gekende job binnen de bouwsector.

DCA

Wat betekent die algemene functieomschrijving van een calculator?

“Om tot een aanbestedingscijfer te komen, analyseert een goede calculator heel kritisch de financiële en technische haalbaarheid van het dossier. Denk daarbij aan de ingeschatte uren, de gekozen materialen, het nodige materieel, de voorziene werkuren en eventuele onderaannemingen. Hij bestudeert en controleert de opgegeven hoeveelheden en voorgestelde uitvoeringsmethoden en bekijkt mogelijke varianten. Vervolgens verzamelt hij informatie bij leveranciers, onderaannemers en de interne aankoopafdeling en vult de bekomen gegevens aan in een kostprijsberekeningsprogramma zoals KPD,” legt Gerlinde uit.

“Naast de aanbestedingen, assisteert een calculator ook regelmatig de project- of werfleiding. Bijvoorbeeld bij de opmaak van eventuele verrekeningen. Hij verzamelt, verwerkt en interpreteert ook de resultaten van rendementscontroles. De informatie die een calculator op die momenten krijgt, neemt hij vanzelfsprekend mee bij nieuwe opdrachten.”

Wat is het verschil met een werkvoorbereider?

“Als calculator bouw ben je actief in de aanbestedingsfase. De functietitel werkvoorbereider wordt bij collega bouwbedrijven meestal tweeledig gebruikt. Je kan er mee aan aanbestedingen werken én in de uitvoering staan. Bij DCA spreken we niet van werkvoorbereiders, maar hebben we wel een studiedienst die de werfleiding bijstaat en de aparte afdeling calculatie.”

Hoe word je een calculator?

“Bijna elke calculator komt uit een bachelor of master bouwkunde aan een hogeschool of universiteit. Er zijn ook diverse avondopleidingen. Nieuwe collega’s komen dus meestal van de schoolbanken via een stage en/of vakantiewerk bij ons terecht. In uitzonderlijke gevallen stroomt ook een aankoper of werfleider, al dan niet intern, wel eens door naar calculatie,” aldus Gerlinde.

Gerlinde merkt dat het beroep van calculator minder voor de hand liggend is dan de keuze om werfleider te worden. “Het feit dat we achter de schermen werken en dus niets fysiek opbouwen zit daar zeker voor iets tussen. Wie calculator wordt, kiest dan ook heel bewust en meestal gesterkt vanuit eerdere ervaringen.”

Wat is het loon van een calculator bouw?

“Het beginnersloon van een calculator is best interessant. Dat heeft allicht te maken met het feit dat het een knelpuntberoep is. Het exacte startbedrag hangt uiteraard af van je opleiding en ervaring, maar op termijn krijg je leuke extralegale voordelen. Bij DCA heb je bovendien de zekerheid van een stabiel bedrijf in volle groei, uitdagende projecten, een tof team, gevarieerde bedrijfsactiviteiten en een goede ondersteuning vanuit de personeelsdienst.”

Met wie werk je voornamelijk samen?

“Je hebt twee grote groepen contacten: de interne en de externe. Binnen het bedrijf werk je dagelijks samen met je directe collega’s maar overleg je ook regelmatig met de aankoopafdeling, projectleiding, projectvoorbereiding en de afdeling projectontwikkeling. Extern mail en bel je met opdrachtgevers, betrokken architecten en onderaannemers of leveranciers.”

Staat een calculator bouw dikwijls op de werf?

“Bij DCA hebben we de gewoonte om regelmatig langs te gaan op een actieve werf. Zo houden we een goede voeling met de uitvoering. Voor een grote sloop of renovatie gaan we vooraf altijd eens naar de site kijken. In veel gevallen zijn er namelijk geen accurate plannen waardoor we er in die gevallen voor kiezen om met onze eigen kritische blik de situatie in te schatten. Als we daarnaast eens in de buurt van een werf zijn, is een spontaan bezoek niet uitgesloten.

Vacature calculator bouw

De bouwsector is op zoek naar heel wat bouwkundige profielen. Op dit moment zijn we op zoek naar een calculator bouw. Kijk snel bij onze vacatures en wie weet zien we je binnenkort tijdens een kennismakingsgesprek.

DCA